Warrior Square Conservation Area

History of the Warrior Square Conservation Area

Warrior Square Southend on Sea

Warrior Square was designated as a Conservation Area in 1990. It comprises the properties numbered 1-43 and one important point to take note of is that the property numbering in this area follows an odd number format. The history of Warrior Square estate dates back to 1881. During this time, a 13-acre piece of land at the corner of Southchurch Road and High Street was subdivided into plots and later auctioned for the development of houses and shops. A private garden was already in existent in the estate, and it featured croquet and tennis lawns having flower beds and ornamental shrubs. The private garden was preserved with the intentions of it being used by the future residents of the Warrior Square on the terms that an annual fee equivalent to one guinea was paid.

The private garden was widely viewed as an attraction that would encourage the development of an estate whose location was a little distant from major town’s attraction areas such as the seafront. However, the garden did very little to achieve the intentions which it was preserved for. Instead, the developments were slower than expected. It took as many as twenty years for the before Warrior Square was significantly completed albeit a time when the Victorian projects boom were underway. Development in the square took place at the period between 1896 and 1901.

The south, as well as the west sides of the original square, has mostly been redeveloped, and the other noticeable thing is that the houses on the east side of the original square seem to reflect a later period. The Conservation Area is therefore defined by the confined boundary between the existing Victorian terrace found on the northern side, and the central gardens which are currently in public use.

Architectural Interests in Warrior Square

For your information, Warrior Square and Prittlewell Square are the only two residential squares in Southend that are Victorian. The northern side of Southend Square hasn’t gone great alterations and therefore fairly presents an attractive façade of a typical Victorian terraced housing. Houses here are built in pairs and noticeable for their mirrored designs. The consequence of this type of building design is that the terraces share a massive similarity in their design unity though some subtle variations in design are noticeable.

Development in Warrior Square Conservation Area

It is a requirement that any development undertaken in the Conservation Area should strictly adhere to the guidelines as set in the Design and Townscape Guide and the Conservation Area Do’s and Don’ts. Besides, any alterations such as changing roofing materials and windows should also follow the set codes. The advice is that anybody with the intentions of carrying out new project developments or alterations should check with the Council so that planning permission can be awarded. Planning permission ensures that any work done on the exterior of properties within the Conservation Area gets to be in line with the set standards. Failure to adhere to the requirement may lead to license revocation of the given property, and monetary fines which can turn out to be unbearable.

A Map Overview of Warrior Square Southend

Warrior Square Southend